ÎNAPOI LA CUPRINS

 

 

                

 

 

 

SIMȚURI DE GÂSCĂ SĂLBATICĂ

 

 

Toamna următoare, când veți vedea gâștele sălbatice luând-o către sud pentru iernat și zburând în formație de V, v-ați putea gândi la descoperirile științei privind modul cum zboară gâștele. Când fiecare gâscă își mișcă aripile, ea creează un curent ascendent pentru pasărea imediat următoare. Zburând în formație de V, întregul stol mărește raza de acțiune a zborului cu 71% față de cazul în care fiecare pasăre ar zbura pe cont propriu.

 

Oamenii care merg împreună în aceeași direcție si au simțul comunitar pot ajunge la destinația care și-au fixat-o mai repede și mai ușor pentru că ei călătoresc împingându-se unul pe altul.

 

Atunci când o gâsca iese din formație, simte imediat rezistenta aerului și intră rapid din nou în stol pentru a beneficia de curentul ascendent creat de pasarea din fata.

 

Dacă am avea acest simt al gâștelor, am rămâne în formație cu acei oameni care merg în aceeași direcție cu noi.

 

Când gâsca din frunte obosește , ea intră înapoi în formație si o alta îi ia locul în frunte.

 

Este de bun simt să cedezi locul atunci când ai o slujba solicitanta, fie că e vorba de oameni sau de gâște care zboară spre iernat.

 

Gâștele din spate gâgâie pentru a le încuraja pe cele din față să mențină viteza.

 

In sfârșit și acest mesaj este important: dacă o gâscă se îmbolnăvește sau este doborâtă de o împușcătura și iese din formație, alte două gâște o însoțesc și coboară cu ea pe pământ pentru a-i oferi ajutor și protecție. Acele doua gâște stau cu gâsca bolnavă sau rănită până când poate zbura din nou sau până când moare; și numai atunci pleacă singure sau cu o altă formație pentru a prinde din urma stolul lor.

 

Dacă am avea simțurile gâștelor, ne-am sprijini unul pe altul așa cum fac ele.

 

 

 

 

                

 

 

ÎNAPOI LA CUPRINS

   

 

© TINERII GRECO-CATOLICI DIN LUGOJ 

mai 2004 -